Wat is stucsteen?

Hero

Gespecialiseerd in decoratief stucwerk met de uitstraling van metselwerk!

Van friese geeltjes tot kloostermoppen; alles is mogelijk!

De gevel wordt gestuukt in de gewenste steenkleur. Wanneer het stucwerk begint aan te trekken wordt het motief erin gesneden en er vervolgens uitgehaald. Het geheel wordt gekleurd en er worden kleurnuances aangebracht. De gevel wordt tot slot (met de gewenste voeg) gevoegd en geïmpregneerd.

Stucsteen brugdeel Europarcs
Na behandeling met Stucsteen

Na behandeling met Stucsteen

De oude situatie

De oude situatie

“Wij doen gevels waar je eigenlijk niets meer mee kan”

Schippers senior had een groot voegbedrijf en is in 1984 begonnen met StucStone. Dat was een landelijk concept waarvan hij de dealer voor Friesland was.

Het is een techniek die Harmen ook toepast en waarbij een muur via een speciaal stucwerk de look van een stenen muur krijgt. Samen met zijn vader heeft hij hiervoor Stucsteen opgericht, wat nu een onderdeel is van Schippers Gevelwerken. Stucsteen wordt inmiddels landelijk uitgevoerd door ons. Harmen: “Wij doen gevels waar je eigenlijk niets meer mee kan. Het gaat dan bijvoorbeeld om muren die opnieuw gemetseld moeten worden of die geverfd of glad gestuct zijn. En via Stucsteen krijgt het pand een compleet nieuw jasje. Als de woning van buitenaf geïsoleerd moet worden, kan de isolatie ook afgewerkt worden met Stucsteen. We gebruiken een speciale stucmortel die we aanbrengen met een spaan. We zetten er een paar meter op, laten het een beetje uitharden en dan gaan we snijden. We hebben een beugel op steenmaat en de waterpas is de metseldraad. We werken van boven naar beneden. Als er bovenin een raam zit, beginnen we van daaruit te snijden, zodat het oogt als bij een echte bakstenen muur. Je hebt tenslotte hele stenen onder een raam en geen gedeelten van stenen. Door kalk toe te voegen aan de stucmortel kun je de muur weer een oude look geven en verder zijn alle kleuren mogelijk.”

Tegenwoordig zie je in restaurants en woningen ook mooie ‘oude’ muren en een paar jaar geleden heeft Stucsteen op die manier Brasserie No.14 in Lemmer van binnen voorzien van zulke oude muren. In een van de muren heeft Harmen toen een scheur gemaakt, zoals je dat vaak bij oude muren ziet. Als test heeft hij daar een foto van op LinkedIn geplaatst met de vraag ‘Wat is hier het probleem?’. Daar kwamen reacties op als ‘Waarschijnlijk de fundering’ en dergelijke. Niemand zag dat het geen echte oude muur was.

Harmen legt uit hoe het qua verbazing bij de mensen werkt: “We hebben altijd veel bekijks; zeker in de kleine dorpjes waar we werken. We beginnen dan in een bepaalde kleur te stukadoren, bijvoorbeeld rood of geel, net wat voor kleur steen de opdrachtgever wil. Je ziet de mensen dan denken ‘Wat dit moet worden?…’. Maar zodra we gaan voegen, krijgen we reacties als ‘Goh, dát wordt mooi! Dat hadden we niet verwacht!’ En dan gaat het praatje pot en krijgen we regelmatig weer een opdracht in hetzelfde dorp.”